مسمومیت غذایی در بارداری
تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق میافتد میتواند سیستم ایمنی فرد را تغییر دهد و مادران باردار را مستعد ابتلا به مسمومیت غذایی کند. مسمومیت غذایی می تواند پس از خوردن یا نوشیدن مواد خوراکی حاوی باکتری، ویروس، انگل یا سایر آلاینده ها اتفاق بیفتد.
مسمومیت غذایی در بارداری می تواند منجر به آسیب به نوزاد، زایمان زودرس، از دست دادن بارداری یا مرده زایی شود. با این حال راه های زیادی برای پیشگیری یا درمان آن وجود دارد. این نوشتار علائم مسمومیت غذایی در دوران بارداری را توضیح می دهد، خطرات احتمالی آن را بررسی می کند و روش های درمان و پیشگیری را مورد بحث قرار می دهد.
علائم مسمومیت غذایی در بارداری
علائم کلی مسمومیت غذایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ناراحتی معده
- گرفتگی شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- تب
زمان علائم ممکن است بسته به زمان مصرف غذای آلوده و نوع مسمومیت غذایی فرد متفاوت باشد.
انواع مسمومیت های غذایی و علائم آن
نوع مسمومیت غذایی نیز ممکن است علائم مختلفی ایجاد کند. بر اساس CDC، انواع مسمومیت های غذایی زیر علائم زیر را دارند:
لیستریا،احتمال ابتلا به عفونت لیستریا در زنان باردار ۱۰ برابر بیشتر از جمعیت عادی است. بروز علائم ممکن است بین یک هفته تا یک ماه طول بکشد. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- تب
- درد عضلانی
- سردرد
- خستگی
سالمونلا، علائم سالمونلا می تواند بین ۶ ساعت تا ۶ روز پس از قرار گرفتن در معرض مواد غذایی آلوده شروع شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دل درد
- استفراغ
- اسهال
- حالت تهوع
- نورویروس
علائم نوروویروس معمولاً ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده توسط فرد شروع می شود. علائم نوروویروس عبارتند از:
- گرفتگی معده
- اسهال
- استفراغ
- حالت تهوع
E. coli (اشریشیا کلی)، فرد ممکن است ۳ تا ۴ روز پس از مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده علائم E. coli را تجربه کند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گرفتگی معده
- استفراغ
- اسهال
استاف (استافیلوکوکوس اورئوس)،علائم استاف ممکن است به سرعت، بین ۳۰ دقیقه تا ۸ ساعت پس از مصرف غذای آسیب دیده توسط فرد بروز کنند. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی معده
- اسهال
شرایط با علائم مشابه
برخی شرایط دیگر وجود دارد که می تواند علائم مشابه مسمومیت غذایی را در فرد ایجاد کند.
مسمومیت غذایی یا حشره معده؟
گاستروانتریت یا حشره معده بسیار مسری است و می تواند به راحتی از فردی به فرد دیگر سرایت کند. التهاب روده است. غذا یا نوشیدنی آلوده می تواند باعث گاستروانتریت شود، اما علت اصلی معمولاً عفونت باکتریایی یا ویروسی است.
مسمومیت غذایی معمولا مسری نیست. افراد تنها زمانی به آن مبتلا می شوند که همان غذای آلوده را بخورند.
مسمومیت غذایی یا تهوع صبحگاهی؟
تهوع صبحگاهی نیز علائمی مشابه مسمومیت غذایی دارد. فرد مبتلا به تهوع صبحگاهی ممکن است علائمی را در ۱۲ هفته اول بارداری تجربه کند، اگرچه ممکن است در هر زمانی رخ دهد.
خطرات مسمومیت غذایی بارداری
مسمومیت غذایی می تواند برای جنین و همچنین والدین خطرناک باشد. این می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی برای کودک، از دست دادن حاملگی منبع مورد اعتماد، زایمان زودرس، مرده زایی یا حتی مرگ فرد حامل کودک شود.
جنین های در حال رشد باید تا حد امکان از والدین خود که حامل آنها هستند مواد مغذی دریافت کنند. اگر والدین نتوانند غذا را برای مدت طولانی در بدن خود نگه دارند تا بدن بتواند مواد مغذی را جذب کند، ممکن است جنین رشد مناسبی نداشته باشد. فردی با علائم خفیف می تواند در دوران بارداری یک منبع مورد اعتماد را به فرزند متولد نشده خود منتقل کند بدون اینکه والدین حتی بدانند که مسمومیت غذایی دارند.
نوزادان تازه متولد شده نیز می توانند مشکلات سلامتی داشته باشند و حتی اگر حامل کودک عفونت داشته باشد، ممکن است با مسمومیت غذایی متولد شوند.
درمان مسمومیت غذایی در خانه
در حالی که افراد باردار در صورت داشتن علائم مسمومیت غذایی باید همیشه به پزشک مراجعه کنند، برخی از کارهایی وجود دارد که می توانند در خانه نیز برای کمک به آنها انجام دهند.
خوراکی ها
زمانی که فرد دچار مسمومیت غذایی می شود، احساس تمایل به خوردن هر چیزی ممکن است سخت باشد. با این حال، یک فرد باردار باید غذا بخورد تا قدرت خود را حفظ کند و مطمئن شود که به اندازه کافی برای خود و جنین خود غذا میخورد. بهتر است غذاهای ملایم و کم چرب بخورید که به حفظ آرامش معده تا حد امکان کمک می کند.
غذاهایی که می توانند بخورند عبارتند از:
- کراکر نمکی
- نان تست
- سس سیب
- پوره سیب زمینی
- برنج آب پز
- نوشیدنی
فرد مبتلا به مسمومیت غذایی در معرض خطر زیاد کم آبی بدن قرار دارد. بنابراین، اطمینان از مصرف مایعات کافی بسیار مهم است. راه های آسان برای جایگزینی مایعات از دست رفته عبارتند از نوشیدن منبع قابل اعتماد:
- آب ساده
- آب میوه رقیق شده با آب
- نوشیدنی های ورزشی حاوی الکترولیت
- آبگوشت ها
محلول ها یا نمک های آبرسانی خوراکی نیز می توانند به جایگزینی گلوکز و الکترولیت ها کمک کنند. آنها از آب با نمک و گلوکز اضافی تشکیل شده اند که به آبرسانی به بدن کمک می کند.
چه زمانی باید به متخصص زنان مراجعه کنید؟
اگر فردی باردار است و مشکوک به مسمومیت غذایی است باید با پزشک تماس بگیرد. حتی اگر اکثر افراد بدون نیاز به مراقبت های پزشکی از مسمومیت غذایی بهبود می یابند، یک فرد باردار باید سلامت جنین را نیز در نظر بگیرد. یک فرد باردار در صورت داشتن هر یک از علائم زیر باید فوراً با پزشک تماس بگیرد منبع مورد اعتماد:
- دمای بیش از ۱۰۲ درجه فارنهایت
- خون در مدفوع
- اسهال که بیش از ۳ روز طول بکشد
- سرگیجه
- خشکی دهان یا گلو
- استفراغ مکرر
پیشگیری از مسمومیت غذایی
اگرچه خطرات مسمومیت غذایی در بارداری می تواند ترسناک باشد، اما راه هایی برای پیشگیری از آن وجود دارد.
انواع غذایی که باید از آنها اجتناب کرد
مسمومیت غذایی می تواند ناشی از انواع محصولات غذایی مختلف باشد منبع مورد اعتماد، اما اقداماتی وجود دارد که افراد می توانند برای کاهش خطر خود انجام دهند. مثلا:
گوشت و مرغ
همیشه از پخته شدن آن ها مطمئن شوید. این امر خطر ابتلا به مسمومیت غذایی را کاهش می دهد. یک دماسنج گوشت می تواند به فرد کمک کند تا بررسی کند که گوشتش به حداقل دمای داخلی ایمن رسیده است. به عنوان مثال، یک فرد باید گوشت گاو، گوشت خوک، استیک و خرد شده را در دمای حداقل ۱۴۵ درجه فارنهایت (۶۳ درجه سانتیگراد) بپزد و به گوشت ۳ دقیقه استراحت پس از پخت بدهد.
سبزیجات
سبزیجات شسته نشده و سبزیجات خام می توانند باعث مسمومیت غذایی در فرد شوند. اطمینان حاصل کنید که تمام سبزیجات را با دقت بشویید.
تخم مرغ
مصرف تخم مرغ خام یا نیم پز خطر ابتلا به بیماری های ناشی از غذا را در فرد افزایش می دهد. تخم مرغ پاستوریزه خطر کمتری دارد.
شیر
شیر غیر پاستوریزه می تواند خطر مسمومیت غذایی در فرد باردار را افزایش دهد. این شامل پنیرهای ساخته شده با شیر غیر پاستوریزه می شود.
غذای دریایی
افراد باردار باید از ماهی های خام یا نیم پز مانند سوشی خودداری کنند. غذاهای دریایی پخته شده و کنسرو ماهی و غذاهای دریایی خطر کمتری برای ایجاد بیماری های ناشی از غذا دارند.
سایر غذاهایی که افراد باردار باید از آن اجتناب کنند عبارتند از:
رب ها
همچنین یک فرد باردار باید از گوشتها و هاتداگهای منبع مطمئن اجتناب کند، مگر اینکه در دمای ۱۶۵ درجه فارنهایت (۷۴ درجه سانتیگراد) یا بالاتر پخته شوند.
رعایت نکات ایمنی مواد غذایی
منبع معتبر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری چهار نکته ایمنی غذایی را برای جلوگیری از مسمومیت غذایی توصیه می کند:
ضدعفونی کردن یا رعایت بهدشت
قبل از تهیه غذا از تمیز بودن همه چیز اطمینان حاصل کنید. این شامل شستن دست ها و کار با ظروف تمیز و تخته های برش روی میزهای تازه تمیز شده است. این امر خطر آلودگی را کاهش می دهد.
شستن میوه ها و سبزیجات تازه زیر آب جاری می تواند میکروب هایی را که ممکن است باعث مسمومیت غذایی شود را از بین ببرد.پ
نگه داری جداگانه مواد غذایی
با اطمینان از اینکه تمام ظروفی که با غذاهای خام در تماس هستند، از تماس با غذاهای پخته یا آماده جلوگیری کنید. گوشت خام، مرغ، غذاهای دریایی و تخم مرغ را هنگام خرید مواد غذایی و پس از بازگشت به خانه، از نگهداری آنها در یخچال تا تهیه غذا جدا از سایر غذاها نگهداری کنید.