بارداری پرخطر و مراقبتهای مرتبط
اصطلاح “بارداری پرخطر” نشان می دهد که برای داشتن یک بارداری و زایمان سالم و موفق، مراقبت های بیشتری لازم است. اگر از یک بیماری مزمن رنج می برید یا عوامل و شرایط دیگری دارید که ممکن است شما را در رده پرخطر قرار دهد، اغلب این اتفاق می افتد.
حتی ممکن است یک بارداری طبیعی شروع شود و شرایطی ایجاد شود که شما را در گروه پرخطر قرار دهد. صرف نظر از اینکه چه چیزی باعث پرخطر شدن بارداری شما می شود، این احتمال وجود دارد که مشکلاتی برای شما و/یا جنین در طول بارداری، فرآیند تولد یا حتی پس از زایمان باقی بماند.
این مشکلات میتوانند برای مادر و نوزاد جزئی یا تهدید کننده زندگی باشند و نیاز به مراقبت و نظارت بیشتر از سوی پزشک شما دارند.
حمایت عاطفی برای تشخیص بارداری پرخطر
بارداری پرخطر می تواند احساسات مختلفی را ایجاد کند. در واقع، شما احتمالاً ترکیبی از احساسات را احساس خواهید کرد. این احساسات ممکن است لذت بردن از بارداری خود را به دلیل استرس و نگرانی هایی که ممکن است ایجاد کند، سخت کند. شما ممکن است نگران سلامتی خود و همچنین سلامت کودکتان باشید، اما پزشکتان باید بتواند به شما در مدیریت این احساسات کمک کند.
از متخصص زنان خود بخواهید که شما را برای مدیریت احساستان کمک کند. حمایت از طرف خانواده، دوستان و حتی سایر زنانی که در موقعیتی مشابه هستند، باشد. به اشتراک گذاشتن افکار، احساسات و نگرانی های خود به شما کمک می کند تا بتوانید احساسات خود را کنترل کنید.
ممکن است در مورد بسیاری از مسائل و عوارضی که ممکن است در نتیجه بارداری پرخطر شما رخ دهد، بشنوید و بخوانید، اما لزوماً به این معنی نیست که شما فرزند سالمی نخواهید داشت. احساسات خود را با استفاده از پزشک خود مدیریت کنید تا در لحظاتی که ترس و نگرانی ایجاد می شود به شما کمک کند.
دلایل بارداری پرخطر
عوامل زیادی وجود دارند که می توانند بارداری را در معرض خطر قرار دهند. اگر در بارداری قبلی مشکلی داشتید یا زود زایمان کردید، بارداری بعدی شما ممکن است در رده پرخطر قرار گیرد.
البته، این بدان معنا نیست که شما لزوماً دوباره همان مشکلات را تجربه خواهید کرد، اما مشکلات قبلی در بارداری ممکن است باعث شود که پزشک بر سلامت شما و پیشرفت بارداری بیشتر نظارت کند.
اگر فردی هستید که قبلاً شرایط سلامتی داشته اید که ممکن است بارداری شما را در معرض خطر قرار دهد، قبل از باردار شدن با پزشک خود صحبت کنید. پزشک می تواند به شما کمک کند تا روند بارداری را به شیوه ای سالم و ایمن هدایت کنید.
با این حال، به خاطر داشته باشید که شرایط زیادی وجود دارد که می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد:
- اختلالات خونی مانند بیماری سلول داسی شکل
- بیماری مزمن کلیه مانند پره اکلامپسی
- افسردگی هم شامل اضطراب و هم افسردگی می شود
- فشار خون بالا (فشار خون بالا درمان نشده می تواند رشد کودک شما را به تاخیر بیاندازد و منجر به جدا شدن جفت شود)
HIV یا ایدز (اچ آی وی یا ایدز می تواند قبل از تولد به نوزاد منتقل شود)
- لوپوس
- سن مادر
- چاقی ( ممکن است زایمان سزارین در نتیجه چاقی یک ضرورت باشد)
- بیماری تیروئید (بیماری تیروئید ممکن است منجر به بچه دار شدن زودهنگام شود)
- دیابت نوع ۱ یا نوع ۲٫ دیابت نوع ۱ و ۲ می تواند منجر به ماکروزومی جنین شود: تولد یک نوزاد بزرگ.
محرک های محیطی بارداری پرخطر
به خاطر داشته باشید که عادات سبک زندگی ناسالم می تواند بر بارداری نیز تأثیر بگذارد. سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل و مصرف غیرقانونی مواد مخدر خطر ابتلا به مشکلات بارداری را افزایش می دهد. در واقع، نوشیدن الکل در دوران بارداری فرزند متولد نشده شما را در معرض خطرات بسیاری برای سلامتی قرار می دهد که برخی از آنها کشنده است.
علاوه بر این، اگر سیگار می کشید، می توانید نوزادی با وزن کم به دنیا بیاورید. اگر با مشکل سبک زندگی ناسالم دست و پنجه نرم می کنید، با پزشک خود تماس بگیرید.
برخی از مشکلات، حتی زمانی که یک زن سالم است، رخ می دهد. بسیاری از این موارد را نمی توان بدون توضیح پیش بینی کرد یا توسعه داد.
برخی شامل اما محدود به موارد زیر نیستند:
- نقائص هنگام تولد
- دیابت بارداری
- مشکلات رشد
- مضرب
- پره اکلامپسی
آیا مراقبت های دوران بارداری من با یک پرخطر متفاوت خواهد بود؟
به طور کلی، یک بارداری پرخطر به احتمال زیاد نیاز به بازدیدهای مکرر قبل از تولد و نظارت دقیق تر دارد. اگر وضعیت شما به اندازه کافی جدی باشد، حتی ممکن است برای مراقبت و درمان خود به پزشک طب مادر و جنین (MFM) ارجاع داده شوید. این نوع پزشک در مورد نحوه مراقبت از زنانی که با حاملگی پرخطر سر و کار دارند آموزش های ویژه ای دیده است.
آیا بارداری پرخطر بر زایمان تأثیر می گذارد؟
این احتمال وجود دارد که یک بارداری پرخطر منجر به مشکلاتی در حین زایمان شود. به همین دلیل است که زایمان در خانه و همچنین مراکز زایمان معمولاً برای بارداری های پرخطر مطرح نیست. بیمارستان معمولاً بهترین گزینه و اغلب تنها گزینه موجود است زیرا تجهیزات و پرسنل مناسب برای نظارت دقیق بر روند زایمان و در صورت بروز مشکل در آنجا هستند.
علاوه بر این، اگر چندقلو دارید، به احتمال زیاد زودتر زایمان می کنید، به خصوص در یک بارداری پرخطر. زایمان زودرس در حاملگی های پرخطر شایع است. زایمان زودرس ممکن است به دلیل وجود مایع آمنیوتیک بیش از حد در اطراف نوزاد یا داشتن سایر شرایط پزشکی که باعث زایمان زودرس می شود ایجاد شود. هر چیزی ممکن است. حتی ممکن است پزشک شما را وادار کند تا از بروز سایر مشکلات سلامتی برای شما و کودکتان جلوگیری کند یا احتمال آن را کاهش دهد.
همچنین ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که زایمان طبیعی را بسیار خطرناک کند و در نتیجه ممکن است نیاز به سزارین داشته باشید. به همین دلیل است که ایده خوبی است که با پزشک خود در مورد آنچه که ممکن است نیاز باشد در طول زایمان برای آن آماده شوید صحبت کنید تا از نظر ذهنی آماده شوید و بدانید که چه انتظاری دارید.
آیا کودک من خوب می شود؟
طبیعی است که یک بارداری پرخطر باعث نگرانی در مورد سلامت و تندرستی کودک شود. مراقبت های دوران بارداری خوب این امکان را فراهم می کند که حتی اگر بارداری پرخطر باشد، همچنان یک نوزاد سالم داشته باشید. راه های ارتباطی را با پزشک خود باز نگه دارید و در مورد نگرانی های خود و هر کاری که می توانید برای حفظ سلامت خود و کودکتان تا حد امکان انجام دهید با او صحبت کنید. این به این معنی است که در مورد داروهایی که ممکن است مصرف می کنید بحث کنید و به پزشک خود اجازه دهید داروهای شما را در صورتی که برای نوزاد بی خطر نیستند تغییر دهد.
توجه: مصرف هیچ دارویی را بدون مشورت با ارائه دهنده خود قطع نکنید.
اگر عوارض ناشی از برخی تداخلات دارویی یا یک مشکل سلامتی رخ دهد، نتایج میتواند زایمان زودرس باشد که میتواند منجر به مشکل در تنفس و تغذیه شود، بدون اینکه به تعداد زیادی از عوارض دیگر اشاره کنیم. اگر این اتفاق بیفتد، کودک ممکن است مجبور شود زمان بیشتری را در بیمارستان بگذراند تا وضعیت او تثبیت شود و خوب شود، علاوه بر این که نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارد. هنگامی که این اتفاق می افتد، نوزادان تازه متولد شده اغلب در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) قرار می گیرند.
چگونه عوارض پرخطر بارداری را کاهش دهیم؟
اگر در دوران بارداری خود در گروه پرخطر قرار می گیرید، کارهایی وجود دارد که می توانید برای افزایش سلامت و تندرستی هم فرزند متولد نشده خود و هم خودتان و جلوگیری از عوارض بارداری انجام دهید:
- یک ویزیت قبل از بارداری با پزشک خود برنامه ریزی کنید.
- هر چه می توانید در مورد وضعیت خود بیابید.
- به تمام قرارهای قبل از زایمان خود بروید.
- یک سبک زندگی سالم داشته باشید به میزان مناسب وزن اضافه کنید و در صورت توانایی فعال بمانید.
- از شریک زندگی، خانواده و دوستان خود کمک بخواهید.
- مراقب سلامت عاطفی خود باشید.