انواع مشکلات ناباروری در زنان
مشکلات ناباروری در زنان
با وجود اینکه امروزه به دلایل مختلف مشکلات ناباروری در زنان و مردان رو به افزایش است اما خوشبختانه علم پزشکی نیز پیشرفت قابل ملاحظهای در حل مشکلات ناباروری زوجین کرده است. طبق آخرین آمار حدودا ۱۰ تا ۱۸ درصد زوجین در باردار شدن یا داشتن زایمان موفقیتآمیز مشکل دارند. علت ناباروری معمولا ناشی از ترکیبی از مشکلات باروری در زن و مرد یا یک مورد ناشناخته است.
در مقایسه با مردان، تشخیص علل ناباروری در زنان دشوارتر است و اکثر روشهای درمانی موجود به علت ناباروری بستگی دارند. این نوید را به شما میدهیم که معمولا پس از دو سال تلاش برای باردار شدن، حدود ۹۵ درصد زوجین با موفقیت باردار میشوند. البته به شرط اینکه هر چه سریعتر به پزشک متخصص زنان؛ زایمان و نازایی یا مراکز درمان ناباروری مراجعه کنند زیرا اصولا قدرت باروری زوجین با افزایش سن کاهش مییابد. برای کسب آگاهی بیشتر در زمینه مشکلات باروری در زنان و مردان با ما همراه باشید. می توانید با متخصص زنان و زایمان گفت و گو کنید .
علائم مشکلات ناباروری در زنان چیست؟
طبق تعریف ناباروری، علامت اصلی مشکلات باروری در زنان عدم توانایی در بارداری پس از یک سال مقاربت مکرر است. اصولا یک چرخه قاعدگی بیشازحد طولانی (۳۵ روز یا بیشتر)، خیلی کوتاه (کمتر از ۲۱ روز)، نامنظم یا متوقف شده میتواند منجر به عدم تخمکگذاری در زن شود، درحالیکه ممکن است علائم و نشانههای ظاهری دیگری وجود نداشته باشد. عدم تخمکگذاری به معنای عدم باروری است و هر چیزی که مانع آن شود میتواند بهعنوان یکی از مشکلات باروری در زنان محسوب شود. سایر مشکلات باروری در زنان ناشی از مشکلات ساختاری رحم، دهانه رحم و لوله فالوپ (لوله رحمی) است.
از علائم مشکلات رحمی میتوان به:
- خونریزی طولانی و احساس درد بیشازحد در دوران قاعدگی
- احساس درد هنگام نزدیکی
- درد شدید در ناحیه کمر و لگن
- حالت تهوع شدید
- رشد موهای زائد به ویژه در ناحیه چانه و گونه
- قاعدگیهای نامنظم
- تب
- و ترشحات نامناسب (نشانه وجود عفونت رحم)
- احساس سرگیجه و عدم تعادل اشاره کرد.
معمولا مشکلات مربوط به لوله فالوپ علائم و نشانههای ظاهری ندارند و ممکن است فقط بعد از تصمیم برای بارداری با بروز بارداری خارج از رحم متوجه آنها شوید.
در مقابل از علائم باروری در زنان میتوان به داشتن چرخههای قاعدگی منظم ۲۸ روزه، تخمکگذاری منظم که معمولا ۷ روز بعد از پایان قاعدگی با خروج ترشحات غلیظ از واژن و افزایش دمای بدن نمود پیدا میکند، باروری بعد از ۳ تا ۴ ماه مقاربت مکرر بهخصوص در زمان تخمکگذاری، نبود هیچگونه عامل ناباروری مثل کیست تخمدان یا فیبروم رحم طی چکابهای منظم، اشاره کرد.
چندین دلیل باردار نشدن بعضی زنان
وجود هر یک از این عوامل زیر برای باردار شدن شما بهعنوان یک خانم ضروری است:
- شما باید تخمکگذاری کنید. برای باردار شدن، تخمدان شما باید تخمک تولید و آزاد کند که این روند به تخمکگذاری معروف است. پزشک میتواند به شما در ارزیابی کیفیت چرخه قاعدگی و تأیید تخمکگذاری کمک کند.
- به اسپرمهای همسرتان نیاز دارد. برای بیشتر زوجین، احتمال وجود مشکلی در این زمینه خیلی کم است مگر اینکه همسرتان سابقه بیماری یا جراحی داشته باشد. پزشک شما میتواند چند آزمایش ساده برای ارزیابی سلامت اسپرم همسرتان انجام دهد.
- شما باید رابطههای منظم داشته باشید. شما باید در زمان تصمیمگیری برای باروری، رابطههای جنسی منظم به ویژه در بازه زمانی تخمکگذاری داشته باشید. پزشک میتواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که چه زمانی بارورتر هستید.
- شما باید لولههای فالوپ باز و رحم طبیعی داشته باشید. اصولا تخمک و اسپرم در لولههای رحمی به هم میرسند و جنین به یک رحم سالم نیاز دارد که در آن رشد کند.
علاوهبر نکات ذکر شده، برای وقوع بارداری هر یک از مراحل فرآیند تولید مثل باید به درستی طی شوند. مراحل این فرآیند عبارتند از:
- یکی از دو تخمدان یک عدد تخمک بالغ آزاد میکند.
- تخمک توسط لوله فالوپ جذب میشود.
- اسپرم از طریق دهانه رحم به سوی رحم و سپس درون لوله رحمی شنا میکند تا به تخمک برای لقاح برسد.
- تخمک بارور شده از لوله رحمی به سمت رحم حرکت میکند.
- تخمک بارور شده در دیواره رحم کاشته میشود و رشد میکند تا تبدیل به جنین شود.
هر عاملی که بتواند در هر مرحله از این روند اختلال ایجاد کند بهعنوان علت مشکلات باروری در زنان محسوب میشود. اصولا مشکلات باروری در زنان توسط یک یا چند عامل زیر ایجاد میشوند:
اختلالات تخمکگذاری
اختلالات تخمکگذاری به این معنی است که شما به ندرت تخمکگذاری میکنید یا اصلاً تخمکگذاری نمیکنید. طبق آمار تقریبا از هر ۴ خانم نابارور ۱ نفر دچار این مشکل است. مشکلات عدم تنظیم هورمونهای تولید مثل توسط هیپوتالاموس یا غده هیپوفیز یا مشکلات تخمدان میتوانند باعث اختلالات تخمکگذاری شوند که جزئیات آنها عبارت است از:
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS). این سندرم شایعترین علت ناباروری در زنان است و باعث عدم تعادل هورمونها میشود که بر تخمکگذاری تأثیر میگذارد. معمولا با علائم مقاومت بدن به انسولین و چاقی، رشد غیر طبیعی مو در صورت یا بدن و آکنه همراه است.
- اختلال عملکرد هیپوتالاموس. هر ماه دو هورمون تولید شده توسط غده هیپوفیز یعنی هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینی (LH)، مسئول تحریک تخمکگذاری هستند. استرس جسمی یا عاطفی بیشازحد، وزن بسیار زیاد یا بسیار کم یا افزایش یا کاهش قابل توجه وزن میتواند تولید این هورمونها را مختل کرده و بر تخمکگذاری تأثیر بگذارد. قاعدگیهای نامنظم شایعترین علائم این اختلال هستند.
- نارسایی زودرس تخمدان. این اختلال که به آن نارسایی اولیه تخمدان نیز گفته میشود، معمولاً به دلیل پاسخ خود ایمنی بدن یا از بین رفتن زودرس تخمکها در تخمدان (احتمالاً به دلایل ژنتیک یا شیمیدرمانی) رخ میدهد. بنابراین تخمدان دیگر تخمک تولید نمیکند و تولید استروژن را در زنان زیر ۴۰ سال کاهش میدهد.
- پرولاکتین زیاد. غده هیپوفیز ممکن است باعث تولید بیشازحد هورمون پرولاکتین (هایپرپرولاکتینمی) شود که تولید استروژن را کاهش میدهد و باعث ناباروری میشود. این مسئله معمولاً به مشکل غده هیپوفیز مربوط میشود، اما میتواند ناشی از داروهایی باشد که برای بیماری دیگری مصرف میکنید.
آسیب به لولههای رحمی (نازایی لولهای)
در این نوع از مشکلات باروری در زنان، لولههای رحمی آسیبدیده یا مسدودشده نمیتوانند اسپرم را به تخمک برسانند یا مانع از عبور تخمک بارور شده به رحم میشوند. دلایل آسیب یا انسداد لوله فالوپ میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بیماری التهابی لگن، عفونت رحم و لولههای رحمی به علت کلامیدیا، سوزاک یا سایر عفونتهای مقاربتی
- داشتن جراحی قبلی در شکم یا لگن از جمله جراحی برای حاملگی خارج رحمی که در آن تخمک بارور شده به جای رحم در لوله رحمی کاشته میشود.
- سل لگنی بهعنوان یکی از دلایل عمده نازایی لولهای در سراسر جهان است.
آندومتریوز
آندومتریوز هنگامی اتفاق میافتد که بافت دیواره رحم ضخیم شود. این رشد اضافی بافت و از بین بردن آن از طریق جراحی میتواند باعث ایجاد زخم شود که ممکن است لولههای رحمی را مسدود کرده و تخمک و اسپرم را از هم دور کند. آندومتریوز همچنین میتواند بر پوشش داخلی رحم تأثیر بگذارد و باعث اختلال در کاشت تخمک بارور شده شود.
عوامل مربوط به رحم یا دهانه رحم
چندین عامل مربوط به رحم یا دهانه رحم میتوانند با تداخل در کاشت تخمک بارور شده یا افزایش احتمال سقط جنین، روی باروری تأثیر بگذارد که عبارتند از:
- پولیپ یا تومورهای خوشخیم (فیبروم یا میوم) که امروزه بسیار شایع شدهاند. بعضی از آنها میتوانند لولههای رحمی را مسدود کنند یا در کاشت تخمک بارور شده اختلال ایجاد کنند و این امر بر باروری تأثیر میگذارد. بااینحال، بسیاری از خانمهایی که فیبروم یا پولیپ دارند میتوانند با یک درمان بهموقع و مناسب باردار شوند.
- اسکار آندومتریوز یا التهاب درون رحم که میتواند روند کاشت را مختل کند.
- ناهنجاریهای رحم از بدو تولد مانند شکل غیر طبیعی رحم که میتواند باعث عدم بارداری برای همیشه شود.
- تنگی دهانه رحم، باریک شدن دهانه رحم که میتواند در اثر ناهنجاری ارثی یا آسیب به دهانه رحم ایجاد شود.
- گاهیاوقات دهانه رحم نمیتواند بهترین نوع مخاط یا مخاط کافی تولید کند تا اسپرم از طریق دهانه رحم به رحم منتقل شود.
ناباروری بدون دلیل
گاهیاوقات با وجود انجام آزمایشات مختلف، هرگز علت ناباروری یافت نمیشود. ترکیبی از چندین عامل جزئی در هر دو شریک زندگی میتواند باعث مشکلات باروری غیرقابل توجیه شود. شما هرگز نباید ناامید شوید چراکه این مشکل ممکن است با گذشت زمان اصلاح شود و در هر صورت نباید درمان ناباروری را به تأخیر انداخت.
انواع مشکلات باروری در زنان
در بالا به انواع مشکلات باروری در زنان مانند:
- سندرم تخمدان پلیکیستیک
- نارسایی زودرس تخمدان
- افزایش هورمون پرولاکتین
- بیماری التهابی لگن
- آندومتریوز
- فیبروم رحم و غیره اشاره کردیم.
خوشبختانه ۹۰% این مشکلات امروزه قابل درمان هستند و پس از گذشت مدت کوتاهی شما قادر به اقدام دوباره برای باروری هستید. البته قابل ذکر است که فاکتورهایی مانند:
- افزایش سن
- سیگار کشیدن و مصرف الکل
- افزایش وزن
- و داشتن بیماریهای مقاربتی
خطر ناباروری را در شما افزایش میدهند. پس سعی کنید آنها را کنترل کنید.