بایدها و نبایدهای غذایی برای نازایی
از آنجایی که تغذیه بد و سبک زندگی ناسالم از عوامل نازایی محسوب میشوند، برای داشتن بدنی سالم به منظور باروری باید به مواد غذایی مورد استفاده خود توجه نمائید. همواره گفتهمیشود که پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین برای اینکه دچار نازایی نشوید، لازم است بایدها و نبایدهایی را در رابطه با خوراک خود رعایت کنید.
این امر باعث میشود به عنوان یک زن، بدن شما شرایط بهتر و مطلوبتری برای باروری، تشکیل نطفه و پرورش جنین داشتهباشد و به عنوان یک مرد قدرت باروری شما افزایش یابد؛ زیرا همانطور که گفتهشد، سهم زنان در باروری یک سوم و سهم مردان نیز یک سوم است. از اینرو لازم است به موارد زیر از سه ماه قبل از بارداری توجه نمائید. بایدها و نبایدهای غذایی برای نازایی به شرح زیرند:
- استفاده و دریافت به حد کافی از نورخورشید برای ساخت ویتامین D در بدن
- مصرف غذاهای سالم تهیهشده در منزل و ترجیحاً با مواد اولیه ارگانیک
- مصرف به اندازه کافی میوهجات، سبزیجات(مخصوصاً از نوع زردرنگ، سبزرنگ و قرمزرنگ که حاوی آنتیاکسیدانهای کافی، فیتوکمیکالها و انواع ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند) و همه گروههای اصلی مواد غذایی
- مصرف به اندازه کربوهیدراتها(مصرف بیش از حد آنها موجب چاقی و کاهش قدرت باروری میشود).
- مصرف به اندازه و مناسب مکملهای خوراکی تحت نظر پزشک(از جمله فولیک اسید، آهن، انواع ویتامین)
- مصرف موادغذایی حاوی آهن از جمله انواع پروتئین حیوانی و گیاهی
- مصرف مولتیویتامین، روی و سلنیوم، لیکوپن و همچنین اسیدچرب امگا ۳ برای آقایان سه ماه قبل از بارداری خانم، موجب بهبود و افزایش کیفیت اسپرم، تعداد و تحرک آن میشود و در نتیجه قدرت باروری آقایان را افزایش میدهد.
- حذف فست فودها و غذاهای رستورانی
- حذف گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس، کالباس، هات داگ و…
- حذف گوشتهای دوداندود یا خام
- حذف مشروبات الکلی، سیگار یا قرارگرفتن در معرض دود سیگار
- پرهیز از حذف وعدههای غذایی اصلی
- پرهیز از مصرف شیرین کنندههای مصنوعی
- رسیدن به وزن ایدهآل با دریافت رژیم غذایی مناسب زیر نظر متخصص
بایدها و نبایدهای ورزشی برای نازایی
همانطور که گفتهشد سهم مردان در باروری زنان و پیشگیری از نازایی یک سوم است. بنابراین برای اینکه زنی دچار نازایی نشود، لازم است همسرش بایدها و نبایدهای ورزشی برای نازایی را نیز رعایت کند. در این قسمت به بیان ورزشهایی که موجب افزایش قدرت باروری و یا کاهش آن خواهند شد میپردازیم.
انجام حرکات ورزشی متوسط باعث تولید اسپرمهای بیشتر و قویتر میشود. در بدن مردان سالم، تحرک و فعالیت اسپرم بیشتر است و سطح هورمون تستوسترون در حد مطلوبی قرار دارد که منجر به باروری میگردد.
انجام ورزش همچنین موجب افزایش کیفیت اسپرم و کمشدن التهاب بیضهها میگردد.
ورزش میتواند چربیهای اضافه و چاقی را از بین ببرد و از تبدیلشدن هورمون تستوسترون به استروژن که یک هورمون زنانه است و به مقدار کمی در بدن مردان نیز وجود دارد، جلوگیری کند.
ورزش همچنین میتواند سلامت قلب و عروق و قدرت باروری را افزایش دهد.
ورزشهای سبک مانند دو، دوچرخهسواری، پیادهروی، تمرینهای استقامتی، ورزشهای هوازی و نظایر آن علاوه بر موارد گفتهشده از تحریک پروستات، کاهش تستوسترون و افزایش استرس جلوگیری میکند و کیفیت اسپرم و هورمونهای جنسی را افزایش میدهد.
در عینحال ورزشهای سنگین و زیاده روی در انجام آنها مانند وزنهبرداری قدرت باروری مردان را کاهش میدهد.
نتیجهگیری
با توجه به موارد گفتهشده، بدن یک زن سالم که دارای سبک زندگی سالم و تغذیه اصولی است و همسرش نیز دارای چنین ویژگیهایی میباشد، همچنین دارای قاعدگی منظم و بدون دردهای غیرعادی، تنظیم هورمونی و مستعد برای بارداری است، باید در اقدام به بارداری و انجام نزدیکی بدون جلوگیری به مرحله بارداری برسد. بنابراین وجود اختلال در بدن به شکلهای گفتهشده در سطور بالا میتواند منجر به نازایی و عدم باروری شود که در ادامه زمان مراجعه به پزشک به شما معرفی خواهد شد.